Blog

Milyen lehetőségeket rejtenek a rajzok a kommunikáció során? (Rajzterápia) Hogyan tudjuk ezeket minél hatékonyabban alkalmazni?

Milyen lehetőségeket rejtenek a rajzok a kommunikáció során? (Rajzterápia) Hogyan tudjuk ezeket minél hatékonyabban alkalmazni?

A kézíráshoz hasonlóan a rajzok is jól tükrözik a lélek mélyén megbújó titkokat, és kifejezik a nehezen elmondható érzelmeket - felnőttek és gyermekek esetén egyaránt.

 

 

Kiemelt jellemzők ennél az rajzmintánál:

Az általános iskolás kislány szép, színes szabadrajza a virágzó fával gazdag érzelemvilágot tár fel.

- A stabil fán azonban láthatunk egy üreget is, ami a régi érzelmi sérülések szimbóluma.

- A madár nagy és sötét színű, balra a múlt és az anyai oldal felé repül: Szeretne elmondani valamit, ami a szívét nyomja.

- A ház jelképezi a rajzolót magát, akit itt magas és zárt kerítés fog körül: A védekezés és a szűk mozgástér egyaránt jellemző – de vannak ajtók és kilincsek, tehát van lehetőség a nyitásra is.

- A ház jobb oldala nem látszik - eltűnik a külvilág és az apai oldal irányában. Itt nincsenek korlátok, de védelem sincs. A felette ragyogó nap azonban optimizmust sugall.

 - A kémény balra dől, az otthon melegének jelképe nagy, - tehát fontos -, de elvesztette a stabilitását.

 

 

Rajzterápia

 

- A rajzterápia során rákérdezünk arra, hogy mit mondana el ez a mesebeli madár?

- Mitől vannak rossz érzései, és miért érzi úgy, hogy nagyobb biztonságban van, ha elzárja magát a saját érzéseitől?

- Az érzelmi feloldódást eredményező beszélgetés után néhány hónappal érdemes új rajzot kérni, és ezáltal nyomon követni a változásokat!

 

Varju Beáta

Grafoműhely

 

2022.07.04.