Blog

"Túlélőkert" kicsiben és nagyban

"Túlélőkert" kicsiben és nagyban

A természettel összhangban élve feltöltekezhetünk az éltető elemek (levegő, víz, föld, tűz) energiájából. Nagyszüleink nyomdokaiban járva, az ő példájukat követve ismét a régi, egyszerű és természetes módszereket alkalmazva láthatjuk el szervezetünket az egészséghez szükséges élelmiszerekkel. Mindezt megtehetjük vegyszermentesen, „házi praktikákkal” és a természet bioritmusához alkalmazkodva. Természetgyógyászként szívesen alkalmazom az egyszerű, hagyományos és természetes módszereket.

Az ablakpárkánytól a balkonon át a kis- és nagy kertig

 

VB, természetgyógyász

 

Tartalom

1. Ablakpárkány

A konyhai fűszerek felhasználása

2. Balkon, gang

Mit ültessünk nagyobb cserepekbe és ládákba? 

Vetésnaptár

3. Holdállások

A Hold hatásai az egyes csillagjegyekben

Aktuális holdkalendárium

4. Növényrészek

Állatörvi jegyek szerint

Betakarítás és a gyűjtés

5. Termesztés, gyűjtés, felhasználás és tartósítás

A növény-és a termőtalaj védelme

Vetés, palántázás és ültetés

6. Kis- és nagy kert

Kertünkben elültethető alapvető növények

Hasznos „gyomnövényeink"

Gyümölcsfák, cserjék és bogyósok

Befőzést és savanyítást

7. Házi praktikák

Házi kovász, Köhögés csillapítása, Orrdugulás ellen

 

 

1. Ablakpárkány

A konyhai fűszerek nagy része gyógyhatással is bír az emberi szervezetre. Felhasználásukkal segítjük szervezetünk immunrendszerének erősödését. Ablakpárkány minden otthonban van, kezdjük el benépesíteni! A konyhában felhasználható fűszernövények és gyógytea alapanyagok legfontosabb jellemzői:

- Petrezselyem: Vitaminokban (A, B, C) gazdag, vizelethajtó, étvágygerjesztő. (A magját ne fogyasszuk.)

- Snidling (Metélőhagyma): Magas vastartalom, A-vitamin, gyomorerősítő. Vérnyomáscsökkentő, gyógyítja az ereket és a vesét. Gyomorerősítő.

- Bazsalikom: Paradicsomos ételekhez, elősegíti az emésztést. Lázcsillapító, izzasztó hatás.

- Kerti zsázsa: gyorsan és korán kibújik tavasszal, szép kis levelei mutatósak és nagyon finomak a szendvicseken. Magas C-vitamin tartalmú, antibiotikus, baktériumpusztító hatású. Gyomor- és bélfertőzősekre.

-  Tépősaláta: lásd Saláták. Folyamatosan szedhető hónapokon át.

- Levendula: Idegnyugtató, epehajtó. Teákhoz, szörpökhöz, lekvárokhoz és húsokhoz. Meggátolja a zsír avasodását. Hangya- tetű- és molyűző (Megszárítva ruhásszekrényekben kis zsákocskákban tarthatjuk).

- Rozmaring: A hagyomány szerint boldogságot hoz a portára. Vérkeringést serkentő, epehajtó, görcsoldó; a magas vérnyomás, az idegbántalmak, és a kimerülés ellenszere.

- Borsikafű (Csombor) Szabályozza az emésztést, erősíti a gyomrot. Ideg- máj- és epegyógyszer.

- Édeskömény: Puffadás ellen, tejképző, tisztítja a légutakat.

- Majoranna: Gyomor- és bélbántalmakra, elősegíti az emésztést Húsétekhez. Magas vérnyomásúaknak nem ajánlott!

- Kakukkfű: Köhögés csillapító, féregűző. Fürdővízbe kellemes.

- Zsálya: A fogíny egészségéért, toroköblítő gyulladás esetén, a húsételek könnyebb emésztéséhez, gyulladáscsökkentő.

- Koriander: Gyomor- és bélerősítő, elősegíti az emésztést. Savanyúságok eltevéséhez.

- Lestyán: Szélhajtó, vese- és bőrtisztító (belsőleg).

- Mustár: Regeneráló, fertőtlenítő, tisztító, serkenti az összes kiválasztó szervet.

- Babér: Cserépben is tereszthető évelő fűszernövény.

 

Rozmaring ág gyökereztetése

 

Babér

 

 

2. Balkon, gang

Nagyobb cserepekben és ládákban ültessünk, amelyeket azonban árnyékolni kell erős napsütésben. Házi komposztot is készíthetünk itt a konyhai zöld hulladékokból: egy réteg hulladék, egy réteg föld vagy homok, ismét hulladék, majd homok… időnként locsoljuk meg egy kicsit. Kedvenc növényeinkből és virágainkból ültessünk minél többet. Itt egy kis kedvcsináló és néhány információ a felhasználás lehetőségeiről:

- Paradicsom: Szíverősítő, A- B- C-vitaminok. A kertben ne ültessük a burgonya és a hagyma mellé.

- Paprika: A legfontosabb C-vitamin forrás. Nyersen megdarálva, sóval összekeverve befőttesüvegben hónapokig eláll.

 

- Fűszerpaprika

 

- Körömvirág: Stabilizálja az idegrendszert és erősíti/rugalmasabbá teszi az érfalakat. Kenőcskészítés nehezen gyógyuló sebekre. Természetes ételszínező. Véd a kártevők ellen.

- Kamilla: Gyulladáscsökkentő.

- Citromfű: Nyugtatótea, köpetoldó.

- Menta: Élénkítő, frissítő. Görcsoldó, fájdalomcsillapító, gyulladás gátló.

- Babér: Emésztés- és étvágyserkentő. Főzelékekhez és paradicsomos ételekhez.

- Kapor: Vitaminforrás, mártásokhoz, savanyúságok tartósítója. Tejképző, elősegíti az emésztést és a nyugodt alvást. Vércukorszint csökkentő.

- Eper: Salaktalanít, vizelethajtó, féregűző.

 

         Körömvirág      

 

 

 

Vetésnaptár                         

 

3. Holdállások

 

Érdemes figyelemmel kísérni és tudatosan alkalmazni azt a lehetőséget, hogy a Hold két és fél naponként jegyet vált. A jegynek megfelelő házban felveszi az adott hely energiáit és ezt sugározza tovább a Földre. A Holddal való együttműködés hozzásegít egy sikeresebb, természetesebb és harmonikusabb élet kialakításához.

A holdciklusok két hetenként váltják egymást: Újhold (Méregtelenítés, 1 napos böjt), növekvő hold (Új kezdetek, táplálás, bőség, gyarapodás, ültetés/vetés), Telihold (Gyógynövények gyűjtése), fogyó hold (Kiteljesedés, majd meghaladás, műtétek, elengedés, tisztítás, fogyás, leszokás, lemosás, levágás, lomtalanítás).

 

Aktuális holdkalendárium

 

A Hold hatása az egyes csillagjegyekben

A Hold segítő hatásai a természetgyógyászatban - Kos, Bika, Ikrek, Rák

A Hold segítő hatásai a természetgyógyászatban – Oroszlán, Szűz, Mérleg, Skorpió

A Hold segítő hatásai a természetgyógyászatban – Nyilas, Bak, Vízöntő, Halak

 

A leszálló- felszálló Hold

Leszálló Hold: Nyilas, Bak, Vízöntő, Halak, Kos, Bika.

A nedvek lefelé, a gyökér felé áramlanak.

Felszálló Hold: Ikrek, Rák, Oroszlán, Szűz, Mérleg, Skorpió.

A nedvek felfelé, a levelek és a termés felé áramlanak.

 

Napminőségek

- Meleg: Kos, Oroszlán, Nyilas

- Hideg: Bika, Szűz, Bak

- Víz: Rák, Skorpió, Halak

- Levegő/fény: Ikrek, Mérleg, Vízöntő

 

4. Növényrészek

Állatörvi jegyek szerint (Lásd a fenti három link.)

A betakarítás és a gyűjtés az alábbiak szerint a leghatékonyabb: Általában száraz időben, ideális Teli- illetve fogyó holdkor, leszálló fázisban.

- Gyökér: reggel/este

- Levél: délelőtt

- Virág: napsütésben (de nem délben, ill. hőségben), teljesen kinyílva

- Termés: egész nap (de nem délben, ill. hőségben)

 

Telihold

 

5. Termesztés, gyűjtése, felhasználása és tartósítása

 

Az itt található fűszer- és gyógynövények, valamint az egyszerűen termeszthető paprika, paradicsom, futóbab stb. most aktuális vetési szezonja és felhasználása egyszerű útmutatások alapján. Vitaminokban gazdag és pozitív, gyógyító élettani hatásokkal rendelkező, éltető élelmiszerek.

 

Zöldmártás alapanyagok: Sóska, mángold, petrezselyem, tyúkhúr, ibolya

 

 

A növény-és a termőtalaj védelme

 

A kártevők és a gombák (pl. lisztharmat) ellen gyógynövények ültetésével és lemosó permetezéssel (csalán ázalék, feles tej) védekezhetünk. Ahol elszaporodtak a csigák, oda terítsünk bőven frissen vágott csalánt. A földibolhák felbukkanását fahamu kiszórásával és borsmentával akadályozhatjuk meg. Esős időszakokban a növények alsó leveleit érdemes eltávolítani, megelőzve ezzel a gombásodást. A mészben szegény földet összetört tojáshéj elszórásával javíthatjuk fel.

A vakondtúrások finom, morzsalékos földje házi komposzttal elkeverve kitűnő a palánták és a cserepes virágok számára. A kikapált gilisztákat temessük vissza, engedjük, hogy tovább folytassák munkájukat, amely számunkra a jó termőtalajt eredményezi (akárcsak a komposztban). Házunk körül a túlnépesedett hangyakolóniákat levendulával, vagy kávézaccal téríthetjük más utakra. A téli madáretetéssel kertünkbe szokott kis kosztosaink most folyamatos tisztogatással hálálják meg a gondoskodást. Ivó vizükről továbbra is (minden évszakban) gondoskodjunk.

A beporzást végző méheket Facéliával (Mézontófű) csalogathatjuk a portánkra. Ha azonban túl sok az egér, akkor őket bodzával tessékelhetjük ki onnan. A legyek elkerülik a bazsalikomot és a dióleveleket (megszárítva füstölhetünk is vele). A leveleket megkárosító fonalférgeket a büdöske és a körömvirág tartja távol. A gyümölcsfákat életét megkeserítő lisztharmat a tányérúkba ültetett fokhagymával tartható távol. Általános szabály, hogy a beteg részeket mindig távolítsuk el, majd égessük is el (komposztba ne kerüljön).

Óvjunk minden élőlényt, mindegyiknek fontos szerepe van a természet rendjében, ahol egymástól kölcsönösen függnek és ugyanakkor egymást ki is egészítik. A nagyon nem kívánatosakat a leírt módszerekkel tessékelhetjük távolabb. Amennyire lehetséges, kövessük az „Élni, és élni hagyni!” elvét, hosszú távon ez az út vezet a harmónia kialakulásához.

A levágott fűvel (gyógynövényekkel) takarjuk be az új vetéseket, a kiültetett palánták- és egyéb növények tövét. Ha jut belőle, akkor mindenhová teríthetünk belőle, megakadályozva ezzel a föld kiszáradását és a gyomosodás elburjánzását. Kerüljük az ásást, legfőbb használati eszközeink a kapa, a gereblye, a sarló és az öntözőkanna. Okosan használva a kapát meghagyhatjuk a veteményes szélén a gyógynövényeket és a virágokat a méheknek.

Szegélynek ültethetünk „védőnövényeket”, pl. büdöskét, körömvirágot, illatos turbolyát, vagy fokhagymát. Ha szükséges, akkor kora reggel, vagy napnyugta után öntözzük a növények tövét esővízzel, vagy állott vízzel. Az esővíz gyűjtése és a komposztálás mindenképpen ajánlott a növények egészséges fejlődése érdekében.

 

Lilahagyma szüret

 

 

Vetés, palántázás és ültetés

 

                                                                          Magvetés palántázáshoz

 

- Apró magvak: keverjük össze homokkal, vagy hamuval – így nem lesz túl sűrű, ha kihajt.

- Nagyobb magvak: kapával húzzunk 2-3 cm mély barázdát, abba vessük, majd kicsit felkupacolva takarjuk, terítsünk rá fűnyesedéket.

- Hagymás növények: kora tavasszal dugványozással.

- Palánták: előneveléssel

- Szaporítás: Tőosztással pl. levendula, citromfű, menta, kakukkfű. Gyökereztetés: pl. rozmaring (lásd fenti fotó)


Az ültetések során lehetőség szerint anyagcserepeket (hagyományos) használjunk! Ezekben a növény és a föld egyaránt lélegezni tud, ami jótékonyan hat a fejlődésére. Környezetvédelmi szempontból is fontos a műanyagok kerülése, azonban a kiürült tejfölös/joghurtos/kefires poharakat alul kilyukasztva - többször is felhasználva - újra hasznosíthatjuk.

 

Magvetés virágládában palántázáshoz: tökfélék, napraforgó


6. Kis- és nagykert

 

Ültetésük annak függvényében történik, hogy egy- kétnyári, vagy évelő a növény. Az is lényeges szempont, hogy melyek kedvelik, támogatják egymást. A fűszernövények félárnyékban érzik jól magukat, például a fák körüli tányérokban kölcsönösen támogatják egymást. Komposzthalmot a kert végébe gyűjthetünk, a következő évben pedig már fel is használhatjuk az így nyert tápanyagokban gazdag földet palántázáshoz és talajjavításhoz.

 

Kertünkben elültethető alapvető növények (a teljesség igénye nélkül)

- Fokhagyma: Vírusölő, fertőtlenítő, vér- és béltisztító, magas vérnyomás ellen. Egérriasztó.

- Vörös- és lila hagyma: Erősíti a gyomoridegeket, baktériumölő, salaktalanító, bőrregeneráló, vérnyomás- és cukorszint normalizáló hatások. Sok C-vitamin.

- Saláta: retek mellé, vitaminforrás

- Retek: Köhögéscsillapító, máj- és epetisztító.

 

- Cékla: Roboráló, erősítő hatása van a legyengült szervezetre.

- Sóska: Vértisztító, emésztést elősegítő, magas C-vitamin tartalom.

- Spenót: Magas vastartalmú, vérképző, vitaminforrás, epe- és májtisztító.

- Mángold: Évelő vitaminforrás, gyakran még télen is szedhető.

 

- Borsó: Fehérjeforrás

- Bab: Fehérjeforrás, a babhéj tea szabályozza az inzulinszintet.

- Sárgarépa: A-vitamin, ideg- és csonterősítő, jó hatású a gyomorra és a belekre. Kapor mellé ültessük.

- Uborka: Vízhajtó, méregtelenítő

- Burgonya: Sok ásványi anyagot tartalmaz. A leve közömbösíti a gyomorsavat, vízhajtó, enyhíti a reuma tüneteit.

- Édesburgonya: Harmonizálja a hasnyálmirigy működését (cukorbetegség).

- Mák: Magas vas- és rosttartalom, normalizálja a bélműködést, fájdalomcsillapító, görcsoldó.

- Zeller: Regenerálja az idegrendszert, vízhajtó, torokbántalmakra.

- Káposzta: Béltisztító, bélflóra szabályozó, gyulladáscsökkentő, vitaminokban gazdag, magas mész és vastartalmú.

- Padlizsán: gazdag vitaminokban, szabályozza a koleszterinszintet.

- Cukkini

- Főzőtök

- Csillagtök

- Sütőtök

- Luffatök: Megszárítva dörzsi szivacsként használhatjuk fel. (lásd lenti fotó)

- Kukorica (étkezési): Házikenyér- és péksütemény alapanyag

- Tönkölybúza, köles: Házikenyér- és péksütemény alapanyag

- Zab: lisztként kenyérhez, süteményekhez, tésztákhoz

 

 

Luffatök

 

Hasznos „gyomnövényeink"

 

                                                                                    Csalán

 

Tyúkhúr

 

- Csalán: Vértisztító teakeverékekbe, csökkenti a vércukorszintet, vizelet- és hashajtó. Tejképző. Máj- és epebántalmakra. Hajnövesztő és csökkenti a haj zsírosodását, teáját ezekre a célokra hajöblítőként alkalmazzuk.

- Árvacsalán (rózsaszín virág) száraz köhögésre hurutoldó, női bajokra gyulladáscsökkentő.

Ázalékként: közepes hordót félig megtölteni csalánnal, esővízzel felönteni, 1-2 hét múlva felhasználható. (Nincs jó illata, konkrétan: büdös, de így a kártevőket is elűzi.) Gombaölő, megelőzésképpen a vetőmagokat beáztathatjuk, illetve hígítva a palánták is kaphatnak belőle. Túlerjedt állapotban a komposztunkat gazdagítja tovább.

- Gyermekláncfű (Kutyatej, Pitypang)

- Cickafark: Teaként és ülőfürdőnként a női betegségek, a fertőzések és a hólyaghurut gyógyítója.

- Tyúkhúr: Salátákba, vagy teának. C-vitaminban gazdag, segít a máj regenerálódásában és szabályozza a koleszterinszintet! Vérnyomáscsökkentő, értisztító.

- Porcsin: magas C-vitamin tartalom.

- Zamatos turbolya: C-vitamin tartalom, emésztést elősegítő, vértisztító, vízhajtó, nyugtató hatás.

- Vérehullató fecskefű: szemölcsök ellen.

- Csipkebogyó: Nagyon magas a C-vitamin tartalma. Összetörve, hideg vízzel felöntve, másnap fogyasztható.

 

Virágzik a körtefa

 

Ha a kertünkben elegendő hely van, ne feledkezzünk el a gyümölcsfákról sem! Néhány közülük:

 

- Alma: Nyári almából almapektin – lekvárkészítésnél ezzel tudjuk kiváltani a cukrot, almaecet. Sok C-vitamint és ásványi anyagokat, nyomelemeket tartalmaz, gyulladás gátló, megelőző az érelmeszesedést, csökkenti a koleszterinszintet. Tisztítja a fogakat. Javítja a szív- és érrendszer működését.

- Körte: Vízhajtó és segít az ideális testsúly elérésében.

- Szilva: Szabályozza az anyagcserét. A székrekedés megszünteti a szilvalekvár.

barack, dió) és az ehető termést adó cserjékről (Bodza, csipkebogyó, mogyoró), valamint a

bogyósok

- Szőlő: antioxidás tartalom, E-vitamin

- Málna: Levele teaként is fogyasztható.

- Ribiszke: A- és C-vitamin, növeli az ellenálló képességet.

- Egres: Erősíti az idegrendszert, megszünteti a vérszegénységet.

Érdemes megtanulni a tartósítószer nélküli befőzést és savanyítást, amely a sterilitáson és a dunsztoláson alapszik – és szintén nagyon egyszerű. Aszalás: napon, kemencében, vagy sütőben.

 

Virágzó őszibarack facsemete

 

 

7. Házipraktikák

 

Házikovász

Egy befőttes üvegben keverjük össze a következő hozzávalókat: 4 evőkanál liszt, 1 evőkanál natúr joghurt, 2 evőkanál langyos víz. Szobahőmérsékleten tároljuk, minden nap adjunk hozzá 1 evőkanál lisztet és egy kevés vizet, majd keverjük össze. Kb. 5 nap után a kovászunk elkezd buborékokat képezni, ebből láthatjuk, hogy életre kelt. Készíthetünk vele kenyeret, süteményeket, jó a palacsintába is. 1 kg liszthez 20 dkg kovász szükséges. Miután kivettük az üvegből a kovászt, a maradékot (mindig hagyjunk!) ismét etessük a szokásos módon. Ha egy darabig nem használjuk, akkor tegyük a hűtőbe, de időnként akkor is etessük meg. Gyakorlatilag örök életű, kb. havonta nem árt átönteni egy másik üvegbe.

 

Kenyér házikovászból

 

Köhögés csillapítása

Száraz köhögésnél a lerakódást a disznózsíros dunsztkötés másnap reggelre felszakítja és így nem terjed tovább a fertőzés. Éjszakára a mellkast bekenni zsírral, rá fólia, majd meleg ruha. Kisgyermekeknek is nagyon hatékony.

Orrdugulás ellen: feküdjünk a bedugult orral ellentétes oldalunkra.

 

 

2020.03.31.