Blog

A betegségek lelki hátterének tükrei a kézírásban.

A betegségek lelki hátterének tükrei a kézírásban.

A betegségek tünetei a szervezet által produkált jelzések. Ezek aktuális belső képet mutatnak arról, hogy milyen egészségi állapotban vagyunk. Az egészséges szervezetben egyensúly, harmónia uralkodik. Amikor ez felborul, megjelenik az egész-ség hiánya, a betegség. Azokon a területeken, ahol túl sok, vagy túl kevés az energia, létrejönnek a gyulladások, illetve a blokkok. A szervezet elkezd küzdeni a korábbi természetes egyensúly visszaállításáért.

 

A lelki- és az egészségi állapot között szoros összefüggés van! Ezért tehát mindenki felelős a saját állapotáért és tudatosan kezelve sokat tehet azért, hogy jobban legyen! A tünetek figyelmeztető jelek, segítenek megérteni, hogy mi zajlik a szervezetben. A mostani időszakban a leggyakrabban a megfázások és a különböző vírusok elleni védelem módszerei kerülnek az előtérbe.

 

Mit mutatnak az egyes tünetek és mit tehetünk az egyensúly visszaállításáért?

Elsődleges feladat mindig az immunrendszer erősítése! Fontos a betegségek megelőzése, az általános energiaszint emelése és szinten tartása. A lelki- és fizikai szintű egyensúly, valamint határaink optimális megtartása a megfelelő külső- és belső feltételek biztosítása révén jön létre.

 

Néhány példa:

-   Láz

 Az immunrendszer gyengülése következtében a szervezetbe kórokozók kerülnek és gyulladás lép fel. Fokozódik a belső energia koncentrálása, túlsúlyba kerül a tűz elem, megemelkedik a hőmérséklet, amely a kórokozók elpusztítását célozza meg. Engedjük, hogy a láz tegye a dolgát, csillapítása csak 38 ̊C fok felett szükséges, amikor már nagyon megterhelné a szívet. Csökkentésére a vízelem a leghatékonyabb, vizes borogatások, fokozott folyadékbevitel és langyos fürdő formájában.

- Köhögés

A levegő elem köti össze az „eget és a földet”, a szellemi és a fizikai síkot. Amikor szabad áramlása akadályozott, illetve gátolt, már csak köhögéssel tudunk megszabadulni tőle. Ha kevés a saját személyes tér, és véleményünkre, mondandónkra senki nem kíváncsi, akkor úgy érezzük, hogy „megfulladunk”. Ennek feloldásában segít a hiteles kommunikáció, amely során az érzések és a gondolatok kinyilvánításra kerülnek. Az „Élni és élni hagyni.” gyakorlati megvalósítása előreviszi a megrekedt(!) helyzeteket. A köhögés külső csillapításában a kakukkfű- és a bodzatea nagyon jó hatású.

- Nátha (orrfolyás)

Itt a víz elem kér fokozott figyelmet. A kórokozóktól való folyamatos megszabadulás történik az orrfújás közben, jó esetben ez már a tisztulás szakasza, a negatív érzelmi energiák elengedése. Az enyhe sós vizes öblögetéssel meggyorsíthatjuk a gyógyulásnak ezt a szakaszát. A gyógynövények közül válasszuk a tisztító teakeverékeket, amelyeket az immunrendszer erősítő mézzel tegyünk még kellemesebbé szervezetünk – és a lelkünk – számára.

- Fejfájás

A görcsös gondolkodás, az „agyalás” és a túlzott félelmek fejfájást idézhetnek elő. Ilyenkor a fejben sok az összegyűlt energia, a tűz elem. A homlok és a tarkó vizes borogatása jól ellensúlyozza ezt. A racionalitás helyett részesítsük előnybe a szintén vízenergiát képviselő érzelmeket. Kényeztessük egy kicsit magunkat, okozzunk örömöt saját magunk számára – hiszen a betegségek kezelése egyúttal az önmagunkkal való törődés, a magunk számára fordított időt és figyelmet is jelenti.  

 

 

Jelek az írásban

 

Kézírásunkban is észrevehetjük a figyelmeztető jeleket, sőt aktívan tehetünk is a helyzet javítása, vagyis az energia szintünk emelése érdekében. Ez a törekvés erősíti a tudatos hozzáállást és a lelkit követően a testi egészség visszaállását.

- Negatív jelek: összeszűkült, keskeny oválok (o-betű), hurok nélküli betűk (g-betű), leeső szó- és sorvégek. Az aláírás végvonala lefelé mutat, gyenge a nyomaték.

- Pozitív jelek: harmonikus írásvezetés, felfelé emelkedő sorok és szóvégek, kerek oválok, kiírt hurkok. A szó- és sortávolság arányos, jól átlátható és olvasható az írás.

 

 

Grafoterápia

 

Teremtsük meg tudatosan a jó hangulatú, célokban, tervekben bővelkedő és harmonikus, szeretetteljes kapcsolatokkal rendelkező életszemléletet! Törekedjünk a külső-belső egyensúlyra és stabilitásra (földelem).

- Hol van túl kevés, vagy túl sok energia?

A fenti pozitív/negatív jelek, valamint az alábbi írásminta alapján „írd újra” a személyiséget tükröző írásmintádat! Törekedjünk az egyensúly és az arányok minél jobb megtartására!

Mi szükséges ahhoz, hogy feltöltekezzek? Belső tényezők: „Jól érzem magam”, mert kialudtam magam, egészségesen és a megfelelő mértékben táplálkozom, számomra örömteli tevékenységeket végzek. Külső tényezők: sokat vagyok a friss és tiszta levegőn, építő és szeretetteljes kapcsolataim vannak, kerülöm a negatív külső hatásokat.

A rendszeres, tudatos odafigyelés és gyakorlás révén korábbi szokásaink sokat javulhatnak, ezzel pedig egyre jobb eredmények érhetőek el a lelki és a testi egészség terén!

 

Varju Beáta

grafológus, természetgyógyász

 

Grafoműhely, hasznos linkek:

- Elemzések és terápiák

- Online tanfolyamok

2021.05.07.