Blog

„Ego”, vagy ön-tudat? Az önkiteljesedés göröngyös útja grafológusszemmel

„Ego”, vagy ön-tudat?  Az önkiteljesedés göröngyös útja grafológusszemmel

Mit jelent az idegen nyelvből átvett és ma már sokat használt "Ego" szó? Az eredeti mozaikszó: "Edging God out" Szó szerinti fordításban „Isten” kizárása. Isten mindenkinek mást jelent, de meghatározhatjuk a „belső énként”, lélekként, éltető energiaforrásként is.

A szó tehát az ettől való eltávolodásra utal. Az íráselemzésben az alsó zónákban látjuk a „lelki tartományokat”. Most írásminták segítségével nézzük meg közelebbről ezt a kérdéskört.

Az öntudatra ébredés gyermekkorban kezdődik, amikor a külvilág visszajelzései még meghatározzák az életben maradás feltételeit. A kialakuló „ego” gyökereket és védelmet ad. Megismerjük a saját lehetőségeinket és határainkat, amelyeket megtanulunk jól alkalmazni és használni.

Ez a külső megerősítés alakul azután át belső stabilitássá. Ez a „szerencsés” és könnyebb út. Mi a helyzet azonban akkor, ha erre nincs/nem volt lehetőség, és egy kialakulatlan személyiséggel lépünk a felnőtt korba?

A grafológiában az íráselemzések során a betűk szimbolikus jelentése jó támpontokat ad. Az „o”-betű az öntudat, illetve az „ego” betűje. Ha szabályos, akkor a magassága (az önértékelés nagysága) és a szélessége (a megélés mértéke) ugyanakkora. Amikor azonban ettől jelentős mértékű eltéréseket látunk, kérdések sora merül fel:

- Lehet-e sérült önbecsüléssel érzelmileg felnőtté válni?

- Mi a helyzet akkor, ha az önértékelés nem alakult ki egészséges mértékben?

- Az öntudat megerősödése hogyan tud segíteni a továbblépésben? Ez már a szellemi szint, a felső zóna tudatos koncentrációja a hatékony megoldás érdekében.

Találjuk meg a saját kérdéseinket, és saját egyéni élettörténeteinket, mert ezek vezethetnek ki az útvesztőkből!

 

 

Írásminták

 

1. Minta

 

 

Ebben az első írásmintában az „o”- betűk a többi betűhöz képest nagyok "felfújtak", de inkább szélesek, mint magasak. Az írás középső része, tehát a mindennapok megélésének a szintje a meghatározó. Ahol „felfújt” részekkel találkozunk, ott erős bizonyítási vágy húzódik meg a háttérben – a kézírás megalkotója tehát nagyon sokat vállal. A lapos formájú „o”- betűk szerint azonban ennek oka az értéktelenség érzése.

Az oválok az alapvonalon vannak, nem emelkednek fel - tehát a duktor nem esik az önteltség (túlkompenzáció) csapdájába.

A saját érzései és vágyai régóta nem foglalkoztatják már, lassan elsüllyed  a depresszió nyomasztó, kiüresedett és magányos világában. Sokat töri a fejét, de nem találja a megoldást és a kiutat a jelenlegi helyzetéből. A korábbi életszakaszokban történő megrekedés nem engedi továbblépni. A gyermekkori minta itt a teljesítés bármilyen áron, - olyan, mint egy régi sorminta automatikus követése.

 

 

2. Minta

 

 

A második mintában az „o”-betűk kisebbek a többi betűnél, az alsó és felső hurkok azonban kiemelkedően nagyok, „felfújtak”. Jól láthatóak az aránytalanságok: az írás középső (mindennapok) része túl kicsi, a felső (szellem)- és az alsó (érzelem) túl nagy. Itt tehát eltolódik a hangsúly, a racionalitás és az érzelmek/vágyak libikókájában elvész az energia a megvalósítás számára.

Mi ennek az oka? Az önértékelése „gyermekcipőben” jár. Bizalmatlan és nagyon el van még foglalva a saját világával (baltendencia). Valójában önálló személyiség, aki szívesen segít másoknak, de mégis bizonytalan, mert a saját életéért nem mer felelősséget vállalni. Nagyon szeretne bizonyítani és valamit „felmutatni”, mert a múltban mintaként ezt az értékrendet látta és ettől nem tud szabadulni.

Az „ego”, vagy az öntudat tehát itt sincs a helyén. Melyek az ő valódi és saját értékei, amelyekben nagyon jó képességei, készségei vannak? Alapvetően érzelmi beállítottságú, kedves és nagylelkű személyisége van – de ezek addig nem lesznek értékek a számára, amíg a múlt árnyainak homályában a külvilág pozitív visszajelzéseitől várja az elfogadottságot és a szeretetet.

 

 

Grafoterápia

 

Ha valamin változtatni szeretnénk, azt előbb el meg kell értenünk, el kell fogadnunk, és felelősséget kell vállalnunk érte. Ezután már sokféle segítséget igénybe vehetünk a sikeres meglépés érdekében, ezek közé tartozik a grafoterápia is. „Kintről” hat befelé, ezért lassú folyamat, de a tudatos alkalmazása révén mindig közelebb visz egy kicsit a kívánt célhoz az egészséges öntudat kialakulásához!

 

Érdemes arra ügyelnünk az írás során, hogy a harmónia és az egyensúly megteremtése mellett tartsuk meg és teljesítsük ki az egyedi személyiségvonásokat és adottságokat.

 

Varju Beáta

grafológus

 

 

 

2021.05.06.