Blog

Az őszinteség fokozatai és „szintjei” (Grafoterápia)

Az őszinteség fokozatai és „szintjei” (Grafoterápia)

Az őszinteség az egyik legrelatívabb fogalom, mivel ahány ember, annyiféle értelmezése van. Nézzük meg, hogy ennél az alábbi írásmintánál milyen jeleket találunk az érzések és a gondolatok kifejezésének módjára!

 

 

 

 

Érdekesség, hogy ennél a személynél a szellemi- és az érzelmi szintű érettség foka nagyon eltérő egymástól!

 

1. Szellemi/mentális érettség:

- Magas, hosszú, hurkos felsőzóna:  szellemi képességek. Véleményét, gondolatait szívesen megosztja másokkal is.

- Hosszú, bekötött ékezetek: nagyon erős belső kontroll.

 

2. Érzelmi érettség:

- Az alsó zóna, a „g” – betűk nagyon hosszú és hurkos: nagy és mély érzelmek, vágyak – az ovál részek azonban picik. Nem tudja kimutatni azt, hogy mi rejlik a lelke mélyén.

- A gyerekkorra utaló „e” – betű időnként nyomtatott formát ölt: „állóképekként” rögzültek a múlt egyes eseményei, amelyek bezárt dobozként várnak arra, hogy a megértést és feldolgozást követően a „helyükre” kerüljenek.

- A családi mintát szimbolizáló „d” – betű: Az anyai minta (ovál) sokkal kisebb, mint az apai (plusz hurkos szár). A „női dolgok”, és a realitás tehát eltörpül a racionalitás túlsúlya mellett!

 

A viselkedés az írás középső részénél látszik: kicsi, tehát az érzések megélésének szűk tere van. A szögek (pl. „t”, „tt”) azonban makacsságra utalnak. Az érzelmi érettség szintje jóval elmarad a szellemi szintű intelligencia mögött.

Az írás jól olvasható, ami egy pozitív jel az őszinteséget illetően.

 

Összegezve: Ennek a férfinak nagyon mély érzelmei vannak, de nem tudja, hogy hogyan mutassa meg azokat. Ehelyett inkább véleményt formál, elméleteket gyárt – elterelve ezzel a figyelmet az őszinte érzelmekről. A saját figyelmét is…  

 

 

Grafoterápia

 

A grafoterápia során mindig az egyensúly helyreállítása a cél. A mintát író önmagához képest hogyan hozhatja létre a belső harmóniát, amely majd a külvilágban is megjelenik? Jelen esetben a tudatosan kezelt belső energiák valós őszinteséget eredményeznek, felszámolva ezzel a délibábok kergetését és a csalódások útvesztőit.

A fenti esetben ennek a célnak az elérése érdekében az alábbiak gyakorlását javasoljuk:

-   A kiemelt „g”-, „e”-, és „d” - betűk minél arányosabb megformálása.

- Rövidebb ékezetek és nagyobb középső zóna.

- A minták és a múlt tisztázása.

 

Varju Beáta, Grafoműhely

 

 

 

2022.06.30.