Blog

Rajzelemzés és rajzterápia

Rajzelemzés és rajzterápia

 

A kézírás hosszú tanulási folyamatával ellentétben rajzolni mindenki ösztönösen, „magától” tud. Ezért ez a spontán megnyilvánulási forma jól tükrözi azokat a lelki mélységeket, amelyek gyakran még saját magunk számára is ismeretlenek. A tudat alatt megbújó belső késztetések és elfojtások szimbólumai a rajzelemzés segítségével jól megfejthető rendszereket alkotnak.

 

 

A rajzoláshoz használt papírlap az a tér, ahol meg lehet nyilvánulni. A függőlegesen használt lap elsősorban szellemi- míg a vízszintesen telerajzolt gyakorlati beállítottságra utal. A formák és az alakok megformálása, azok térbeli elhelyezése és a színek használata – vagy hiánya – feltárja a felszín alatt húzódó érzelmi, lelki késztetéseket.

A korábbi időszakok tapasztalatainak elmaradt – hárított - feldolgozása, vagy negatív tartalmú berögzülése okozhat hiányos megoldásokat (például hiányzó elemek), vagy az erőteljes sötétre színezéssel elrejtett üzeneteket. 

A rajzelemzés és a rajzterápia lehetőségei közé tartozik a nehézségek feltárásán túl a megoldások felé vezető utak megtalálása. A lelki gyógyításban a rajztesztek is hatékonyan működnek. Grafológusként az íráselemzés mellett a leggyakrabban a 8 elemes rajztesztet alkalmazom, majd sor kerül az írás és a rajz összevetésére is. A spontán rajzok mellett a Fateszt, és a Családrajz a leggyakrabban alkalmazott módszer.

 

  1. Kép: Fateszt, 2 rajz ugyanattól az alkotótól

 

Első rajz: A tél, ősz, tavasz, nyár megjelenítése egy időben a fán - ez egy átfogóbb világlátást mutat. Egy főág a baloldalon hiányzik, amely egy korábbi súlyos érzelmi veszteségre utal.

Második rajz: A Fa és a Kígyó egybeolvadása során a tudat alatt munkáló belső erők (kígyó) határozzák meg az érzelmeket (fa).

 

Jelentős továbblépés, ha a rajzok elemzésén túl sor kerül a rajzterápia alkalmazására is. Ennek során az elkészült rajzokat közösen nézzük át, kérdezünk - beszélünk róla, megfigyeljük a hiányzó elemeket és a diszharmonikus megoldásokat. Ez után felmerül az a kérdés, hogy hogyan lehetne a kapott képet újragondolni. kiegészíteni. "Színezd újra!" Hangzik el a javaslat, és ennek nyomán a korábbi alkotás elkezd új életre kelni.

Az eredetileg fekete-fehér rajzon (2. Kép) látható nap (optimizmus, életerő) színes sugarakat és mosolygós arcot kapott, a jobb oldali (jövő) virág erőteljes bíborszínben (bőség, áldás) pompázik. Ez még egy óvatos próbálkozás, hiszen a többi elem változatlan maradt, de elindult egy pozitív energiaáramlás, amely az idők során tovább folytatja a belülről építő, öngyógyító munkát. Így érhető el, hogy a rajz megalkotója a saját erejét megkeresve és használva új megoldásokat találjon, és ez által létrehozza a pozitív megélések lehetőségét.

 

2. Kép: Rajzterápia

 

 

A Grafoműhely folyamatosan indítja az egyéni igényekre szabott Rajzelemző- és rajzterápiás tanfolyamait, ahol a Hallgatók elsajátíthatják a rajzelemzést és a rajzterápia módszereit.

 

Varju Beáta                                                                               

grafológus, természetgyógyász

 

2021.05.06.